موزه ی باستان شناسی استانبول که از اماکن تاریخی و جاذبه های گردشگری استانبول نیز هست؛ وابسته به اداره کل آثار وزارت فرهنگ جمهوری ترکیه است و در منطقه سلطان محمود واقع شده است. موزه ی باستان شناسی استانبول شامل سه موزه می باشد.
ساخت و ساز این موزه در سال 1881 توسط عثمان حمدی انجام شد و در روز 13 ژوئن 1891 به عموم مردم باز گردید که در سال 1902 و 1908 به شکل امروزی بازسازی شد. معمار آن الکساندر Vallaury است که نمای بیرونی ساختمان با الهام از آرامگاه ها و گریه زنان طراحی و ساخته شده است. این بنا یک نمونه زیبا از ساختمان های نئوکلاسیک استانبول است. این موزه به نوعی اولین موزه ترکیه محسوب میشود که امروزه بیش از یک میلیون اثر را در خود جای داده و آن را در زمره برترین موزه های جهان قرار داده است.
در طبقه ی فوقانی ساختمان دو طبقه از کارهای کوچک سنگی، گلدان ها، تابه ها، مجسمه های قرمز مایل به قهوه ای وجود دارد. در سالن های پایینی ساختمان، مقبره های معروف از قبیل اسکندر، مجسمه زنان گریان، آرامگاه لکییا، آرامگاه تبندی، نمایش داده می شود.
ساختمان متصل به جنوب شرقی ساختمان اصلی، 6 طبقه است. ورودی با موزاییک تزئین شده است. انواع ظروف سرامیکی از دوره سلجوقی و عثمانی نمایش داده می شود که شامل 6 اتاق و سالن است. تقریبا 2000 اثر هنری در موزه و انبارهای آن وجود دارد. این موزه جایزه ی شورای اروپا را در سال 1991 دریافت کرده است.
موزههای باستانشناسی استانبول (İstanbul Arkeoloji Müzeleri) مجموعهای از موزهها هستند که از سه بخش اصلی تشکیل شدهاند. موزه باستان شناسی، موزه شرق باستان، موزه کیوسک کاشی. این سه واحد اصلی مجزا در یک باغ قرار دارند و مجموعههای قصری را در خود جای دادهاند که در اواخر قرن نوزدهم توسط مدیر موزه، نقاش چیره دست و باستانشناس عثمان حمدی بیگ تشکیل شدهاند. موزه باستان شناسی استانبول، که اولین موزه عمومی است که در تاریخ امپراتوری عثمانی و در ترکیه ظاهر می شود، دارای حدود یک میلیون اثر باستانی از فرهنگ های مختلف است که از سرزمین های امپراتوری آورده شده است.
علاقه به جمع آوری آثار تاریخی در دوره عثمانی به دوره سلطنت محمد فاتح برمی گردد، اما ظهور نهادی موزه ها همزمان با تأسیس موزه های باستان شناسی استانبول در سال 1869 به نام Müze-i Hümayun (موزه امپراتوری) است. Müze-i Humayun، محل نگهداری آثار باستان شناسی جمع آوری شده در کلیسای ایا ایرنه، پایه و اساس موزه باستان شناسی استانبول است. کیوسک کاشیکاری که در زمان سلطنت محمد فاتح ساخته شد، به دلیل نارسایی ایا ایرنه به موزه تبدیل شد. کیوسک کاشی که هنوز تحت مدیریت موزه باستان شناسی استانبول است، در سال 1880 بازسازی شد و درهای خود را باز کرد.
هنگامی که عثمان حمدی بیگ به عنوان مدیر موزه در سال 1881 منصوب شد، پیشرفتی در موزه شناسی ترکیه ایجاد شد. عثمان حمدی بیگ در کوه نمرود، میرینا، کیمه، سایر گورستان های آلولیا و معبد لاگینا هکته حفاری کرد و در نتیجه حفاری هایی که در سیدا (صیدون) بین سال های 1887-1888 انجام داد، به گورستان پادشاه صیدا رسید و با تعداد زیادی تابوت به استانبول و این موزه بازگشت از جمله تابوت معروف اسکندر مقدونی.
قدیمیترین ساختمان (1472 پس از میلاد) در مجموعه موزه باستانشناسی استانبول، کیوسک کاشیکاری است. موزه کیوسک کاشی که در حال حاضر نمونه هایی از کاشی و سرامیک ترکی را به نمایش می گذارد، یکی از قدیمی ترین نمونه های معماری مدنی عثمانی در استانبول است.
موزههای باستانشناسی استانبول جزو 10 موزه برتر دنیا هستند که بهعنوان مؤسسهی موزهای در جهان طراحی شدهاند و برای این منظور مورد استفاده قرار میگیرند. این ساختمان که به عنوان موزه آثار باستانی شرقی مورد استفاده قرار می گرفت، توسط عثمان حمدی بیگ در سال 1883 به عنوان فرهنگستان هنرهای زیبا ساخته شد. معمار این ساختمان الکساندر والوری بود که بعداً ساختمان کلاسیک موزه باستان شناسی استانبول را ساخت.
موزه باستان شناسی به عنوان یکی از بناهای کمیاب که به عنوان موزه در آن دوره زمانی در جهان ساخته شده است برجسته است و به عنوان یکی از زیباترین و باشکوه ترین نمونه های معماری نئوکلاسیک در استانبول به حساب می آید. کتیبهای به زبان ترکی عثمانی بر روی سنگفرشهای دروازههای ورودی موزه میگوید «Asar-ı Atika Müzesi» (موزه آثار باستانی).
مجتمع واقع در محله سلطان احمد، شبه جزیره تاریخی منطقه فاتح. در شیب عثمان حمدی بی، که پارک Gülhane را به موزه کاخ توپکاپی متصل می کند. با پایین رفتن از شیب از اولین بارگاه کاخ توپکاپی یا با پیاده روی از دروازه اصلی پارک گلهانه (پارک رز) به راحتی می توانید به مجموعه موزه باستان شناسی استانبول دسترسی پیدا کنید.